Веломания

Switch to desktop

Tacx

Tacx - ползотворната велотренировка

Днес добрата и забавна тренировка може да се случва и вкъщи и вече няма извинения с лошото време. Tacx се възползва от това, за да представи комфорта и предимството от спорта в домашни условия със своя специален стационарен тренировъчен велосипед.

Спортът се асоциира със здравословния начин на живот и е изключително важен за тези от нас, които го практикуват ежедневно. Промяната на климатичните условия и най-вече идването на зимата предполага не толкова честа спортна активност и пропускане на тренировки.

Велотренажорите от Tacx създават условията за ежедневно практикуване на една интересна тренировка от софтуерно поколение. Достатъчно е свързване на велотренажора Tacx с компютъра, инсталиране на софтуера от комплекта и може да застанете на стартовата права в голямо велосъстезание, участвайки в надпревара със световноизвестни колоездачи.

Tacx са специалисти в производството и на функционални монтажни стендове, кошници и бидони за вода – най-необходимото за пълноценна тренировка.

Tacx дава няколко полезни съвета за вълнуващи и ползотворни тренировки, когато не ги провеждаме на открито:

 1. Тренировките – по-кратки

Очарованието на тренировката на открито е във възможността да се наслаждаваш на заобикалящата ни среда, особено ако сме сред природата.

Добрата новина за тренировката на закрито:

Дългото и бавно колоездене не е необходимо. Можете да извлечете най-голяма полза от тренировка с времетраене от 90 минути до два часа, ако приложите подходящата интензивност. Ако се задържите на тренировъчния велосипед повече от два часа, значи със сигурност не сте положили достатъчно усилия, за да бъде тренировката ви стойностна. Това време може да се използва много по-ефективно. Иска ли ви се да узнаете как?

2. Упражненията – интензивни и разнообразни

Правете почивки – чести, но кратки, варирайте с темпото и интензивността. Равномерната постоянна скорост е монотонна и отегчителна. Вместо това тренировката може да e семпло разграфена и разнообразена по следния начин: 10 минути загряване; 5 минути каране с високо темпо; осем 30-секундни интервала с максимална интензивност  с едноминутно спокойно въртене на педалите между тях; връщане към каране с темпо; още няколко интервала и после забавяне.

 3. Играта – допълнителен стимул

Мислете си колко сте горди, че се справяте с нещо, което другите хора не правят. Ако имате достатъчно пространство, обособете отделно място за вашия велотренажор. Например, сутерена – където никой няма да ви безпокои и ще може да си представяте, че сте на различни места. Окачете по стените си мотивиращи цитати и картини. После просто се потопете в атмосферата на мястото и действайте. Винаги си припомняйте, че ако тренирате бавно – напредвате бавно. Мотивирайте се да положите сериозно усилие.

4. Работата – по-лесна

Можете да подготвите собствен тренировъчен план с интервали и да подберете предпочитана от вас музика, която да звучи по време на тренировката. Или си пуснете видео за колоездене, което ще свърши цялата работа за вас. Така ще улесните много тренировъчната си дейност – всичко, което остава да направите, е да следвате предложеното в записа. Има предостатъчно видео програми. Добър вариант са видеата Sufferfest – вместо да гледате хора, трениращи със стационарни байкове, наблюдавате реални състезания, озвучени с хубава музика.

5. Колоездене – вкъщи и навън

Ако ви се отдаде възможност да излезете на колоездене с вашите другари, направете го. Дори и навън времето да е студено и неприятно, непременно ще имате полза от тренировката в група. Така изграждате колективни отношения и затова ви е нужен и този социален аспект при колоезденето. Такива периодични присъствия ще подсилят мотивацията ви да продължите да работите самостоятелно. А вашият тренажор ще ви чака.

 

Още две тренировки, които дават резултат

Прекъсването: Наричаме го така, защото интервалите са точно като в типична рекламна пауза и затова тренировката се оказва великолепна за футболните фенове – тъкмо спринтират по време на рекламите. След като загреете, направете поредици с от 1.5 до 3 минутни интервали, задържайки най-упоритите усилия, които можете да приложите за това време. После се върнете към своите 5 минути за възстановяване. Направете от 8 до 10 повторения. Тези малки по дължина интервали допринасят за изграждане на пределна сила – подходящо за кратки изкачвания и атакуване на челните позиции.

Пропусни играта: Противоположно на рекламното прекъсване – увеличавате скоростта по време на играта и се възстановявате, докато текат рекламите. Нивата на усилие тук не са толкова напрегнати, повече от порядъка на 80% до 85% , но задържате така за пет минути или повече в някои моменти. /Загрейте за 10 минути, играйте Пропусни играта за час и после намалете за 10 минути/. Не искате да използвате телевизия за развлечение? В такъв случай опитайте 10 минутно загряване и тогава преминете към четири или пет 8 минутни интервали с това 80% до 85% усилие. Забавете за 10 минути. Готови сте. Дългите интервали са добра тренировка за издръжливост или за усилията при продължителни изкачвания.

 

ПРОДУКТИ TACX МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОНЛАЙН ОТ МАГАЗИН DRAGZONE.

Официален сайт: www.tacx.com

Velomania Ltd 2013

Top Desktop version